Mikulášský košt 2010 a malířka Petra Žďárská

05.12.2010 07:01

Téměř tři sta vzorků archívních vín ročníku 2007 a starších měli možnost ochutnat návštěvníci letošního Mikulášského koštu. Vína valtických vinařství a malovinařů, stejně jako vína z okolí Valtic a sto vzorků z Rakouska představovala kolekci, která se vidí jenom málo na koštech tohoto typu. Návštěvníci mohli anonymně vína hodnotit a to určením pořadí tří vín. Z tohoto hodnocení se umístily nejlépe vína:

1. místo Hibernal 2005 vystavovatel Zdeněk Marouš

2. místo Rulandské šedé 2006 VZH Střední vinařská škola

3. místo Zweigeltrebe 2006 PS Vinařství Miroslav Doleček

Velmi pěknými kolekcemi vín se prezentovaly společnosti Vinné sklepy Valtice, Valtické Podzemí, Moravíno, Vinařství Dwořáček, ZD Sedlec, Vinařská škola Valtice, Vinařství Doleček, malovinaři J. Suchomel, P. Macháček, M. Štěpánek a celá řada dalších valtických i mimovaltických vinařů. Z rakouských vín upoutaly zejména vína z Vinařství Herbert Umschaid a Rudi Woditscha.

Na Mikulášském koštu vznikla, vzhledem k výrazné účasti rakouských vinařů, myšlenka uspořádání ochutnávky rakouských vín s názvem "Vína našich sousedů" a to v hlavní valtické turistické sezoně.

Součástí koštu byla vernisáž začínající malířky Petry Žďárské, která se, pohledem mladé generace na vinařskou tématiku, vyjádřila k danému tématu.

Více na: https://www.vinarivaltice.cz/fotogalerie/.